Атаките  имали за цел да дестабилизират сигурността в регионаАмериканският държавен

...
Атаките  имали за цел да дестабилизират сигурността в регионаАмериканският държавен
Коментари Харесай

Помпейо подкрепя правото на Саудитска Арабия на защита

Атаките  имали за цел да дестабилизират сигурността в района

Американският държавен секретар Майк Помпейо сподели на среща със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, че Съединени американски щати поддържат правото на Саудитска Арабия да се пази и че държанието на Иран няма да бъде търпяно, съобщи Ройтерс.

Помпейо осъди нападенията против саудитски петролни уреди и поддържа апела на Саудитска Арабия за идване на интернационалните специалисти в страната за осъществяване на по-нататъшно следствие. Принц Мохамед акцентира, че офанзивите са имали за цел да дестабилизират сигурността в района и да навредят на международните енергийни доставки и стопанската система, заяви Саудитската организация по печата. На срещата двамата разискаха " нуждата интернационалната общественост да се сплоти за противопоставяне против продължаващата опасност от иранския режим " и се съгласиха, че би трябвало да се потърси отговорност на Иран за неговото " нападателно, неразумно и заплашително държание ", съобщи Държавният департамент, представен от ДПА.

Късно нощес, откакто дойде в Саудитска Арабия, американският държавен секретар назова нападението против саудитски петролни уреди " акт на война " от страна на Иран. Той още веднъж дефинира като " лъжлив " изказванията на йеменските бунтовници хуси, че те са направили офанзивата. Междувременно генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че специалисти на международната организация за отпътували за Саудитска Арабия, с цел да проверяват нападенията против петролни уреди, съобщи Асошиейтед прес.

Експертите са изпратени според резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с която беше утвърдено нуклеарното съглашение от 2015 година сред Иран и международните сили. Тя изисква генералният секретар да рапортува на всеки шест месеца за осъществяването на договорката, включваща ограничавания върху обвързваните с оръжия прехвърляния към и от Иран.

Заместник-говорителят на Организация на обединените нации Фархан Хак сподели, че специалистите, изпратени за Саудитска Арабия, спомагат за тези отчети и следят глобите против Йемен. Гутериш още веднъж осъди нападенията против саудитски петролни уреди и ги дефинира като доста изостряне на напрежението в Персийския залив, което би трябвало да спре.

Отломките от крилата ракета и дронове, които Саудитска Арабия споделя, че е разкрила след нападенията против нейни петролни уреди, наподобяват на създадени от Иран оръжия, макар че е нужна повече информация, с цел да се направи безапелационна връзка, обявиха анализатори, представени от Асошиейтед прес.

Особено забележителна е била крилатата ракета, която съгласно тях наподобявала ракетата " Кудс-1 ", показвана по-рано от йеменските бунтовници хуси.

Анализаторите обаче са единомислещи, че ракетата със своя дребен турбо мотор " TJ100 " е лимитирана до обхват от 700 километра. Това значи, че тя не би могла да бъде изстреляна от Йемен, който е на над 1000 километра от петролните уреди, взети на прицел при нападението в събота, за което отговорност поеха хусите. Саудитска Арабия съобщи през вчерашния ден, че нападението " безспорно е спонсорирано от Иран ". Иран отхвърля да е забъркан и заплашва Съединени американски щати, че ще отвърне " неотложно ", в случай че бъде нападнат като ответна мярка. Мястото, където е паднала ракетата на земята, също допуска, че тя е пристигнала от север, сподели анализаторът Сим Так от частната разследваща компания Стратфор.

" Представата, че страдащият от беднотия и разкъсван от война Йемен би могъл да създаде крилата ракета без каквато и да е външна помощ, наподобява невероятна ", съобщи откривателят Фабиан Хинз. Според него предходните старания на Иран да доставя ракети на хусите и фактът, че страната употребява моторите " TJ100 " в своята стратегия за дронове, " в действителност допуска, че Иран може да стои зад Кудс-1 ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР